dimarts, 23 d’agost del 2016

LAS HERMANAS ROMANOV d'HELEN RAPPAPORT


Interessant biografia de les filles de l'últim Tsar de Rússia, que per una banda ens explica la vida quotidiana de la família Romanov, i per altra ens ensenya com i per què es va acabar amb una dinastia de més de 300 anys, i amb ella, el sistema de governar el país.

El llibre comença explicant els orígens de la tsarina Alexandra, que era néta de la reina d´Anglaterra, i el fet no gens usual en aquella època en les monarquies europees, que ella i el Tsar Nicolau es van casar per amor. De fet, aquesta es una constant de la biografia: la devoció que sentien l´un per l´altre. L´altre, es la religiositat de la tsarina, i la seva fe en Rasputín, tot augmentat amb el naixement del seu únic fill mascle.
Primer van tenir quatre filles, i quan ja ningú s´ho esperava, va néixer un hereu a la corona. L´hereu, però, va néixer amb hemofília i sempre va patir una salut precària.
El llibre ens explica anècdotes de les grans duquesses i el tsarèvic (hereu del Tsar), extrets dels diaris , cartes i altra documentació que s´ha conservat. Gràcies a això, podem saber el caràcter de cadascú, i com es relacionaven amb el personal de palau, i els soldats que els vigilaven. També hi ha el testimoni dels mariners de l´Standart, que era l’iot reial, on passaven les vacances navegant pel mar Bàltic i on més lliures se sentien tots.
També hi ha testimonis d´aquells que van educar les grans duquesses i el tsarèvic.
Tot i ser una família molt rica, els tsars van ensenyar els seus fills a viure una vida senzilla i austera, allunyats de la cort reial de San Petersburg.
Quan va començar la guerra, la tsarina i les dues filles grans van fer un curs d'infermeria i es van posar a treballar ajudant els ferits de guerra. Hi ha molts testimonis d´aquells dies que parlen de la segona filla del Tsar, la Tatiana, i la seva vocació de servei i disposició d´ajudar als altres, arribant fins i tot a ajudar en operacions i amputacions.
Finalment, s´explica el seu temps de captiveri al palau de Tsarskoye selo, el seu trasllat cap a Sibèria, i finalment l´arribada a Ekaterinburg a la casa Ipatiev, on després de poques setmanes, el 17 de juliol de 1918, els van assassinar a tots, junt amb alguns servents fidels que els van acompanyar durant tot l´empresonament.
L'autora Helen Rappaport, és una historiadora que ha dedicat part la seva carrera a estudiar l’època victoriana i la revolució russa i ha publicat vàries obres.


Carles [11 de febrer de 2016]

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada